Letterprins bestrijdt ‘Brain Rot’

06 December 2024
Letterprins
Oxford University en meer dan 37.000 stemmers hebben ‘brain rot’ tot het Woord van het Jaar 2024 uitgeroepen. ‘Breinrot’ verwijst naar zorgen over de invloed van het te veel bekijken van inhoud van lage kwaliteit, vooral via sociale media – en vooral door kinderen.

Letterprins, een gratis online spel waarmee kinderen van groep 3 (ongeveer 7 jaar) thuis leren lezen, helpt de strijd tegen ‘breinrot’ aan te gaan. Samen met hun ouders, als extra oefening, maximaal een kwartiertje per dag. “Het is een fantastisch spel, goed doordacht en met passie en liefde gemaakt,” complimenteerde prinses Laurentien, die zich al jaren inzet voor alfabetisering en ouders aanmoedigt ermee aan de slag te gaan. 

“Zolang een kwart van de kinderen met een taalachterstand aan de basisschool begint, en een even groot percentage als 15-jarige met een taalachterstand de school verlaat, moeten we blijven herhalen dat goed kunnen lezen meer toekomstkansen biedt. Anders krijgen we nooit een gelijkwaardige en inclusieve samenleving.”

‘Anti-brain-rotter’

Bij veel brain-rot-spelletjes gaat om het continu vasthouden van de aandacht door triggers en beloningen uit te delen. Kinderen durven zo geen dag over te slaan, want dan missen ze punten. Bij Letterprins is hier een maximum op gezet per dag, en het kind kan altijd stoppen zonder dat het daarvoor 'gestraft' wordt. Is er een dag zwemles? Dan even geen Letterprins. 

Meer anti-brain-rotters geven de Leesbeestjes in het spel, die kinderen aanmoedigen het scherm even te laten voor wat het is. De Leesbeestjes wensen de kinderen bijvoorbeeld een fijne dag of zeggen: “Wij gaan buiten spelen, zien we je morgen weer?” Een andere, aantrekkelijke anti-brain-rotter: bij Letterprins winnen kinderen als beloning boektitels van recente kinderboeken, die ze gratis in de dichtstbijzijnde bieb kunnen lenen. En daarna samen, interactief, met hun ouders of opa en oma, kunnen lezen. 

Meer onderzoek nodig: doe mee!

De Letterprins-onderzoekers die het spel ontwikkelden onderzoeken nu ook hoe DNA het tempo en traject van het leerproces beïnvloedt en welke processen in de hersenen betrokken zijn bij het leren lezen.

Heb jij een kind tussen de 6 en 11 jaar oud dat Letterprins speelt, speelde of wil spelen? Doe dan mee aan het Grote Letterprins Onderzoek en ga de strijd tegen brain rot aan. Het Grote Letterprins onderzoek | Max Planck Institute
 

Share this page