Language & Genetics

Header Language and Genetics
Hoe helpen onze genen ons bij onze spraak?

Language & Genetics Department

Kinderen hebben een ongeëvenaard vermogen om geavanceerde spraak- en taalvaardigheden te verwerven. Hoewel dit een enorm complexe taak is, leren de meeste kinderen hun moedertaal bijna moeiteloos en hebben ze geen formeel onderwijs nodig om een rijk taalkundig repertoire te bereiken.

Om nieuw licht te werpen op dit enigma werd in 2010 het Language & Genetics Department opgericht. Wij maken gebruik van de nieuwste innovaties op het gebied van moleculaire methoden om erachter te komen hoe ons genoom ons helpt spreken. We proberen te achterhalen welke genen belangrijk zijn voor de ontwikkeling van spraak, taal, lezen en sociale communicatie, en gebruiken die genen vervolgens als venster naar de belangrijkste zenuwbanen. Het succes berust op interdisciplinair onderzoek op meerdere niveaus, van het bepalen van moleculaire interacties en functionele rollen in de biologie van neurale cellen tot aan de effecten op de structuur en activiteit van de hersenen. Wij vragen ons af hoe en in hoeverre genen een rol spelen in de evolutie en de variabiliteit van de menselijke taal.

De afdeling is ondergebracht in een speciaal gebouwde vleugel van het Max Planck Instituut voor Psycholinguïstiek. Deze vleugel huisvest state-of-the-art faciliteiten voor moleculaire biologie, waaronder een weefselkweeklaboratorium en een ruimte voor confocale microscopie. De afdeling kan bogen op een hechte, multidisciplinaire samenwerking met de andere deskundigengroepen van het MPI, toonaangevende onderzoekers van het Donders Institute for Brain, Cognition and Behaviour, de afdeling Menselijke Genetica van de Radboud Universiteit en netwerken van internationale medewerkers.

Simon E. Fisher

Director
Language and Genetics Department
+31 24 3521441
Simon [dot] Fisher [at] mpi [dot] nl
Wat interesseert ons?

We willen de DNA-variaties ontdekken die uiteindelijk verschillende facetten van onze communicatieve vaardigheden beïnvloeden, niet alleen bij kinderen met taalgerelateerde aandoeningen, maar ook bij de algemene bevolking. Bovendien hopen we de evolutionaire geschiedenis en de wereldwijde diversiteit van de belangrijkste genen te achterhalen, die nieuw licht kunnen werpen op de oorsprong van de taal.

Ons werk probeert de kloof tussen genen, hersenen, spraak en taal te overbruggen. We maken gebruik van de nieuwste moleculaire technologieën en analysemethoden om moleculaire genetica te integreren met celbiologie, human neuro-imaging en experimentele psychologie.

Ga voor meer informatie over onze actuele onderzoeksthema's en -projecten naar de pagina Projecten.

Onze onderzoeksthema's

Het onderzoek bij de afdeling Taal en Genetica is onderverdeeld in een aantal thema's:

  • Het vinden van nieuwe genen
  • Overbruggende moleculen, cellen, circuits en gedrag
  • Imaging genomics
  • Menselijke evolutie
  • Populatiegenetica van de menselijke communicatie


Wilt u weten waar onze onderzoekers momenteel aan werken? Ga dan naar de pagina Projecten.

 

https://www.mpi.nl/department/language-genetics/2/vacancies

Jobs paragraph
  • IMPRS PhD Fellowships 2025

    PhD
    IMPRS Fellowships Language and Genetics Multimodal Language Department
    full-time part-time

    The International Max Planck Research School (IMPRS) for Language Sciences is offering two fully-funded PhD Fellowship for four...

    Read more
News

Share this page